10 Lessen die ik geleerd heb als startende ondernemer

door | 6 jun 2015

Als startende ondernemer krijg je van iedereen goedbedoelde tips. Herken je dat? Negen van de tien tips zijn van mensen die het beste met je voor hebben, maar zelf geen ervaring hebben met het runnen van een onderneming. Ik weet hierdoor hoe handig het kan zijn, om van andere ondernemers de kunst af te kijken. Daarom hoop ik dat je wat hebt aan de lessen, die ik tijdens mijn startjaar heb geleerd.

 

1. Stel geen voorwaarden maar begin!

Toen ik mijn onderneming startte betekende dat; werken aan mijn website, administratie zaken uitzoeken en bedenken hoe ik mijn onderneming zo goed mogelijk kon presenteren. Zonde van de tijd, want je kunt beter alvast aan iedereen vertellen dat je begonnen bent.
Mijn tip is dan ook, vertel mensen altijd wat je doet en wie je bent. Maak dus ook die verjaardag of buurt-barbecue nuttig voor je onderneming.

2. Alles wat je er in stopt haal je er uit!

Ik heb de overtuiging dat wanneer je tijd of energie in een project stopt, dit zich altijd uitbetaald. De kosten gaan altijd voor de baten.
Zo heb ik ooit een tekening gemaakt voor een kennis. Een dikke 15 jaar later krijgen we weer contact via LinkedIn en vraagt hij een offerte aan.
Wanneer je energie investeert, krijg je er energie voor terug (soms is het een compliment en soms is het wat meer).

3. Doelen stellen werkt!

Ik ben in januari 2012 begonnen met jaardoelen opstellen. Hierin neem ik op wat ik wil verdienen, wat ik wil investeren, waar ik van wil genieten en wat ik mee wil maken. Dit betreft zowel zakelijke als privé doelen. Mijn lijst hangt aan de wand van mijn kantoor. Zo blijf ik scherp op mijn wensen.
Stel altijd lange-termijn-doelen en splits deze op in eenvoudig te meten hoofdstukjes. Op deze manier geef je jezelf de gelegenheid regelmatig succes te boeken, door doelen te behalen. Wie wil dat nu niet?

4. Focus!

Een mooie bijkomstigheid van doelen stellen, is dat het focus geeft! Blijf altijd scherp en weet wat je afleidingen zijn. Er komt zoveel interessants op je af en er zijn zoveel mogelijkheden, dat je al snel je eigen expertise uit het oog verliest. Zelf kijk ik altijd aan het einde van de dag of deze nog productiever kon. Zo kan ik de volgende dag weer scherp(er) beginnen.

5. Maak reclame!

Kijk naar mogelijkheden waar je jezelf aan een nieuw publiek kunt voorstellen. Dit kan door bijvoorbeeld: social media, bloggen, netwerk borrels, adverteren, sponsoren, flyeren en contact opnemen met potentiële klanten. Kijk hierbij wel altijd naar “ROI (Return on investment)”, dus probeer altijd in te schatten of je investering zichzelf weer oplevert. Tijd is geld, kortom tijd investeren kan ook.

Wat voor reclame ik inzet?

 

6. Openheid leidt tot vertrouwen

Doe je niet beter voor dan je bent. Zo hoef je niet op je tenen te lopen en kan je altijd kwaliteit leveren. Ik geef altijd bij klanten aan of ik de klus kan klaren en of ik er expertise bij inhuur. Deze openheid van zaken geeft vertrouwen en begrip. Zo maak je van opdrachten niet eenmalige successen, maar rijke relaties.

7. Besteed eens wat uit.

Persoonlijk ben ik nogal leergierig en wil ik alles zelf kunnen. Maar inmiddels weet ik dat alles zelf doen, niet altijd de beste oplossing is. Je gaat toch ook niet je huis schilderen, wanneer de schilder minder kost dan wat je in die zelfde tijd kunt verdienen.
Zo maak ik regelmatig gebruik van drukwerk inkopers, webdesigners en fotografen. Zo houd ik tijd over voor concepten en ontwerp.

8. Doe altijd wat meer dan verwacht.

Ondernemen draait om het maken van transacties. Het is geven en ontvangen (dus niet nemen). Als iemand je verrast met een presentje, blijft deze persoon of onderneming positief in je geheugen hangen.
Mijn doel is dat elke klant een nieuwe klant oplevert. Daarom probeer ik altijd wat extra’s te leveren.

9. Administreer en investeer.

Aan het einde van het jaar moet je winstbelasting betalen. Met een goede administratie kun je berekenen hoeveel je hieraan kwijt zal zijn. Zo weet je ook hoeveel je nog kan of moet investeren. Investeer verstandig en houdt je belastbare winst laag. Zo blijft ondernemen de moeite waard.

10. Houd het leuk voor jezelf

Ondernemen is als het goed is leuk, spannend en uitdagend. Maar dat moet wel zo blijven!
Zo vind ik het leuk om: op de hoogte te blijven van de laatste technieken; nieuwe kansen te ontdekken voor m’n onderneming; inspirerende boeken te lezen; musea en kunst-galeries te bezoeken en tijd met mijn gezin door te brengen.
De juiste balans tussen werk en ontspanning is de kern om het leuk te houden. Gun jezelf af en toe een break om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen.

11. Bonus tip!

Je kent vast wel de uitdrukking “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Als je zelf vitaal en in conditie bent, ben je ook als ondernemer sterk en flexibel. Ondernemen is voor mij letterlijk in beweging zijn en blijven.

Heb jij ook nog handige tips uit eigen ervaring? Voeg ze dan hieronder toe, wie weet helpen we dan samen nog meer ondernemers.

Wat OP3N Voor Jou Kan Doen?

 

Laat je inspireren tijdens een merkwaardige date!

Succesvolle branding

Bekijk

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.