Fotografie of een kiekje?

door | 3 jun 2016

Fotografie in plaats van een kiekje.

Een kiekje is heel anders dan een goede foto. Als je op vakantie bent maak je een kiekje van bijvoorbeeld je dochter die op het strand met een strandbal zit te spelen. Met een kiekje wil je gewoon een moment vastleggen met een foto Bij fotografie is het heel anders, je let je op verschillende dingen zoals, de lichtval de compositie en nog veel meer. Hier vind je 10 tips voor het maken van een goede foto.

 

bewogenTip 1. Houd je camera goed stil.

Houd je camera stil. Als je de camera niet stil houdt worden je foto’s niet goed Dus zorg ervoor dat je stil staat of je camera op iets laat leunen dat niet beweegt (statief, tafel, muurtje, paaltje etc.). Het is ook belangrijk dat het voorwerp of de persoon niet beweegt. Tenzij je voor de foto juist beweging in beeld wilt brengen, dan zorg je juist voor beweging’s onscherpte.

 

 

scherpteTip 2. Scherpte diepte.

Gebruik scherpte in je foto’s waardoor je onderwerp naar voren komt. Bij een foto kan je alles scherp maken. Maar je kunt ook één gedeelte scherp stellen, het andere gedeelte van de foto wordt dan wazig gemaakt. Hierdoor word er meteen meer aandacht gevraagd voor het scherpe gedeelte. Scherpstellen kan je doen door aan de lens te draaien met een spiegelreflex camera of door een punt te selecteren bij de meeste standaard camera’s.

 

lichtTip 3. Lichtval.

Denk aan de lichtval, het onderwerp van je foto wordt donker wanneer je het onderwerp voor het licht plaatst Als je het onderwerp goed wilt zien moet je met het licht mee een foto maken. Zorg er dan wel voor dat je eigen schaduw niet te zien is op de foto. Ook kan je voor meer schaduwen licht vanaf de zijkant gebruiken. Voor lichtval kan je gemakkelijk gebruik maken van de zon. Maar je kan ook een lamp gebruiken. Als je de lamp ver weg zet heb je weinig licht en dichtbij heb je meer licht op het onderwerp.

 

flitsTip 4. Flitsen of niet flitsen.

Flitsen (hoe, wat en wanneer) De meeste smartphones en camera’s hebben een flitser. Veel mensen gebruiken de flitser onnodig. Eigenlijk gebruik je de flitser alleen wanneer er niet genoeg licht is. Dus in een donkere kamer of in de avond. Gebruik nooit een flitser wanneer je genoeg licht hebt, dit geeft een gelig effect. Probeer dan ook zo min mogelijk je flitser aan te doen.

 

Naamloos-1Tip 5. Gebruik een hoge resolutie.

Resolutie is heel erg belangrijk. Wanneer je een foto hebt met een lage resolutie, krijg je een korrelig effect of te wel een onscherpe foto. Gelukkig hebben de meeste smartphones al een goede camera. Maar veel technische aanpassingen bij het nemen van een foto zijn niet in te stellen op een telefoon (gebruik dus een fotocamera als je er een hebt). Als je een foto maakt moet je vooraf de instellingen van je mobiel of camera bekijken. Je kan de resolutie namelijk meestal aanpassen. Zorg ervoor dat de resolutie altijd op 100% staat.

 

kleurTip 6. Met kleur maak je sfeer.

Kleur is erg belangrijk in een foto. Als je de kleur roze gebruikt gaat dit al snel over warmte en liefde en de kleur blauw gaat snel over kou en verdriet. Je kunt met kleur spelen, door gebruik te maken van kleding, een achtergrond kleur, verlichting of naderhand in je foto bewerking’s programma.

gevoelens

Tip 7. Laat je emoties zien.

Met lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen laat je snel een gevoel zien. Als je een portret foto maakt maak je niet zomaar een foto. Je wilt een gevoel of het karakter van de persoon laten zien. Wil je een blij persoon laten zien? Denk er dan aan dat iemand lacht. Je ziet snel dat een lach nep is dus let op of iemand ook met de ogen lacht. Een rechte houding hoort ook bij een blij of zelfverzekerd gevoel. Maar wil je een bang of kwetspaar portret maken doe je juist het tegen over gestelde. Meestal heeft iemand dan de armen over elkaar heen en de rug gebogen.

facebook

Tip 8. Foto’s voor het adverteren.

Als je wilt adverteren met je foto op bijvoorbeeld Facebook dan komt er meestal tekst bij. Wanneer je dan de foto maakt moet je de ruimte die de tekst in zal nemen er al bij bedenken. Denk er bijvoorbeeld aan dat het onderwerp rechts staan zodat je de tekst links kunt plaatsen. Gebruik achter een tekst een rustige achtergrond. Met een drukke achtergrond is de tekst slecht te lezen.

 

banner

Tip 9. Foto’s voor een banner.

Bij een banner (een smalle afbeelding voor op een website) moet alles in een smal vlak komen. Je moet er dan rekening mee houden dat er nog een heel stuk vanaf word geknipt. Het is dan handig dat je verder van het onderwerp af gaat staan zodat er meer op de foto komt. Wanneer je een liggende banner hebt is het handig om je camera liggend te houden en wanneer je een staande banner hebt moet je de camera recht houden zodat je een portret formaat krijgt.

 

hoogtes

Tip 10. welke camera stand moet je gebruiken?

Denk ook na over de stand van de camera. Maak je een foto van boven af of onderaf of juist op ooghoogte. Je kan een voorwerp interessanter maken wanneer je de stand van je camera veranderd. Maar ook kan het beter worden als je de camera dichterbij zet of juist verder af.

Laatste tip.

Blijven oefenen! Je kan nooit genoeg foto’s maken. Hoe meer foto’s je maakt hoe beter je oefent. Ook zit er altijd wel een goede foto tussen. Maak minimaal 25 foto’s van het zelfde onderwerp. Denk wel aan verschillende standen van de camera en misschien ook het onderwerp. Eerst denk je vast dat 25 foto’s veel te veel zullen zijn alleen dat is niet zo. Je gaat denken in verschillende opties. En aan het eind kan je er een goede foto uithalen.

 

Wat OP3N Voor Jou Kan Doen?

 

Laat je inspireren tijdens een merkwaardige date!

Succesvolle branding

Bekijk

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.